Omanförsäkring

På lördag har killarna och jag varit i UAE i fyra veckor d.v.s. 28 dagar. Eftersom vi inte har något residence visa (uppehållstillstånd) ännu får vi bara stanna i landet i 30 dagar sedan måste vi lämna UAE. Så nu kommer vi hem till Sverige!! Eller???, nej vi åker till Oman istället. Det är väldigt vanligt att folk gör s.k. visarun till Oman. Man åker helt enkelt till gränsen fyller i typ 78 papper i 5 olika kurer, stämplar passet lite hit och dit, sedan åker man in i Oman och vänder och så åker man tillbaka till gränsen och välkomnas av tullpersonalen som säger välkommen till UAE och så stämplar de passet och så får man stanna i ytterligare 30 dagar. Ja det kanske inte går till exakt så men något liknande.

Helst ska man undvika att göra visarun på helgerna eftersom “alla” gör dem då. De flesta av Magnus arbetskamrater (inklusive Magnus) har redan gjort en visarun eftersom deras residencevisa har dragit ut lite på tiden. Från början hade vi tänkt att göra det som idag, men så visade det sig att de har lagt in en kurs ons-fre som Magnus måste vara med på. Meeen ni som känner mig vet att jag inte tyckte att det var något större problem, det är väl inte värre än att jag och killarna åker själva. Ja menar klarar “alla andra” av det så nog sjutton fixar jag det också. (Eller alla klarar inte riktigt av det när Magnus och två till gjorde sin visarun missade de att bli instämplade igen så när en av dem skulle flyga ut från Dubai blev det lite diskussioner när han skulle ta sig ut ur landet eftersom han enligt datorerna inte ens befann sig i landet… så kan det gå, det slutade med att de fick åka till flygplatsen allihopa och “stämpla” in sig.)

Hursomhelst tyckte Magnus att vi skulle åka allihop på söndag istället eftersom han ändå bara har en vecka kvar innan han måste göra en ny. Givetvis är det roligare om vi åker hela familjen!!! Då får Magnus köra åtminstonde halva vägen så att jag kan fotografera.

Innan man kan åka iväg måste man köpa en Omanföräkring till bilen. Magnus har pratat hela veckan om att han skulle göra det men det har varit fullt upp så det har inte blivit av. I går kväll blev det ändringar i deras schema så istället för att vara på kurs i morse fick de allihop åka till Abu Dhabi för att genomföra sina obligatoriska läkarundersökningar som är ett led på vägen till att få residencevisa. I morse innan han skulle åka började då Magnus snacka om att han skulle ta stora bilen och försöka hinna in och fixa försäkringen i dag…. jaaaa det låter ju som en bra idé…. not!! Hallå du ska till Abu Dhabi först sedan ska ni förmodligen ha en dags kurs när ni kommer tillbaka!! Nu ska vi se i dag ska jag hm hm hm göra ingenting det kanske är bättre att jag fixar försäkringen???

Nu hör det till saken att första gången Magnus var med och skulle fixa föräkring snurrade de runt rätt bra i Al Qouz industriområde innan de hittade rätt ställe. Men jag har ju kört fel förr så jag är inte speciellt orolig för att inte hitta, i värsta fall är det bara att åka hem igen!! Vi har “hem” inställt på GPS:en så det är bara att tuta och köra ;-). Det var så att de första dagarna åkte jag helt utan GPS eftersom jag inte tyckte att det gjorde något om jag åkte fel men efter någon vecka började jag använda GPS:en (när jag skulle åka längre sträckor) och fram till nu har jag använt den ganska mycket men nu känner jag att jag hittar skapligt så den är inte lika viktig längre.

(Jag tror inte att jag har berättat om när jag och killarna körde fel rejält. Vi skulle till Childrens City, som jag tror är ett litet Tom Tits, och jag körde fel och ju mer jag förökte rätta till det desto mer fel blev det. Till slut hamnade vi i långa köer runt flygplatsen. Efter att ha snurrat i drygt en timma gav jag upp. Det var dessutom en halvtimmas resa dit och och givetvis lika långt hem och på vägen hem lyckades jag svänga fel IGEN så efter två timmars bilåkande fick jag syn på en skylt där det stog att man skulle svänga om man ville till Oasis köpcentrum och just då ville vi det så vi stannade där och åt lunch. Sedan åkte vi hem istället!!)

Ja ja så kan det gå och jag menar jag har INGA tider att passa så det gör inget om killarna och jag snurrar runt ett par timmar. De brukar ta med sig lite tidningar och så sitter de och läser medan jag försöker orientera mig :-). Men idag skulle vi alltså till Al Qouz och eftersom Magnus nu visste vart det låg kunde han peka ut ungefär vart jag skulle på en karta. (Till Z:at i Al Qouz 1!!) Jag gjorde sedan som jag gör när jag trimorienterar, jag föröker hålla mig på stora vägar så långt som det är möjligt och sedan svänger jag över till de mindre när jag måste. Magnus tyckte att jag skulle åka en helt annan väg men jag memorerade min och gav mig av ;-).

Se på f-n jag kom rätt på första försöket, när vi närmade oss bad jag killarna att hjälpa till och leta efter skylten (jag var tvungen att hålla koll på trafiken) och rätt var det var hittade Viktor skylten och vi var framme. Det tog ca 25 minuter att köra dit och det var lika långt hem (då tog jag Magnus väg eftersom då var jag på rätt sida) därinne tog det kanske 10-15 minuter så även om själva ärendet var snabbt avklarat så tog utflykten närmare 1,5 timme och det är så det är härnere. Eftersom det är så stora avstånd tar allting lång tid.

Det där med att vara på rätt sida förresten, det är alltid minst två filer åt vardera håll, det betyder att man inte kan vända hursomhelst vilket innebär att om man hamnar åt fel håll kan det ta en bra stund innan man lyckas vända och hamna rätt igen. Det var det största problemet när jag inte hittade till Childrens City, jag låg i fel fil på ETT ställe vilket ledde till att jag var tvungen att svänga vänster istället för rakt fram som jag insåg hade varit bäst, sedan lyckades jag aldrig vända utan kom bara längre och längre bort och när jag väl kunde vända var jag helt bortkollrad. Jag försökte använda GPS:en men även den var borta, istället för att säga hur jag skulle åka sa den bara “sväng längre fram”. Oj vad vi skrattade då killarna och jag. Ha ha ha ska vi svänga höger eller vänster, första eller andra??

På vägen hem från Al Qouz stannade killarna och jag vid vårt Towncenter och skaffade ett videokort. Jag fick lämna 300 kronor i deposition (som jag får tillbaka när jag säger upp avtalet) och så laddade jag kortet med 100 kronor, sedan gick vi till en automat där vi valde ut en film som sedan kom ut genom en lucka. Mycket smidigt!! Nyheterna kostar ca 25:- och de äldre filmerna 14:- billigt och bra!! Tyvärr hade de inte släppt de filmerna som jag vill hyra men killarna hittade en film de ville se så det blev bra iaf.

Det jag hade glömt i morse var att IKEA skulle komma och leverera våra “kontorsmöbler” mellan 12 och 12.30 i dag. Som tur var kom jag på det ganska tidigt så vi åkte i god tid och fixade försäkringen. (Min plan var att om jag inte hittade dit i tid skulle vi helt enkelt få göra ett nytt försök på eftermiddagen.) Som det var nu var vi hemma runt 11 och vi skyndade oss ut för att hinna ta ett dopp i poolen innan IKEA-killarna dök upp. Lagom när jag kliver in genom dörren 11.45 ringer de och säge att de kommer om ca 15-20 minuter. Bra tänker jag och sätter på pastavattnet innan jag ska gå upp och klä på mig. Ja tjena!! typ tre minuter senare hör jag en lastbil utanför dörren så det är bara att öppna i bikini och handduk!! Ja ja de kommer iaf inte senare än vad de säger.

Jag är faktiskt väldigt imponerad av IKEA de kommer när de har sagt att de ska och de är trevliga och gör ett bra jobb. Nackdelen med att de bygger ihop grejerna åt en är att om det är fel grejer som man har köpt och man inte är med och kollar när de bygger grejerna utan lagar mat till barnen istället då får man helt enkelt behålla fel grejer :-(. Nu var det ingen katastrof det var mönstrade stolar istället för enfärgade så det får vi väl leva med!!
Ni får se bilder när det är färdigt där uppe.

Nu tänker jag visa ett par bilder som jag har “snott” från fru E.

Emil tokar sig vid poolen!!

Stora A och Viktor chillar i poolen!!


Så här snyggt poserar aldrig Viktor när jag ska ta kort, då tokar han sig bara :-).

Bad i solnedgången, jag är nr två från vänster.


Helt underbart att bada vid solnegången!!

5 thoughts on “Omanförsäkring

  1. Åsa Åsa, vad jag skulle vilja ha ditt lugn vid felkörning, jag biter i ratten och skriker åt bilen att den är dum i hela huvudet, eftersom jag allt som oftast har barn i bilen blir det bara i mitt huvud jag skriker och grinar, men oj vad jag ogillar, skulle nog haft en chafför istället, hade det inte varit för Alma hade jag nog tagit taxi överallt, men jag vill att hon ska sitta fastspänd bakvänd minst 1 år till.
    Nu vet jag av erfarenhet att jag till slut lär mig hitta till de ställen jag vill hitta, men innan dess, ja det är ett sjukt tungt jobb;) Ensam till Oman, skulle inte tro det va:))

  2. Jo helt seriöst, jag skulle lugnt kunna åka själv till Oman och göra en visarun. Jag tycker att det är roligt med lite utmaningar!! Men man är ju olika ;-), och givetvis är det bra mycket trevligare med sällskap!!
    Jag kan bli stressad av att åka fel om jag har en tid att passa eftersom jag hatar att komma försent :-(, det är bland det värsta jag vet, men här nere är det inga som helst problem. Det är ju dock bra mycket enklare att fara runt med lite större barn, jag laddar bilen med vatten sedan far vi. Om jag hade en liten skulle jag nog tänka mig för lite mer, men när du har mobil (klart) och GPS (på gång??) så är det bara att köra sen.

  3. Hej kompis! Jag har en liten kille här hemma som längtar jättemycket efter din lilla kille. Idag har han pratat om Emil nästan hela dagen. Han sa bla annat att han inte ville se några röda hus, jaha sa jag, varför då? Jo, då tänker jag bara på Emil och då blir jag ledsen. Lite sött tycker jag. Krama om hela familjen:)

  4. Åh vad gullig han är. Mina killar pratar ingenting om om deras kompisar eller släktingar. Jag tror att det är ett sätt för dem att “skydda” sig. Det är enklare att inte tänka på dom där hemma då behöver man inte bli ledsen. Men jag tror att det kommer så småningom och jag vet att Emil bra gärna skulle vilja leka med Martin ;-(. Jag tror att du ligger på en hedrande andraplats bland mina “kommentatorer”, bra jobbat ;-)! Kramar tillbaka!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.