Sydafrika

En arbetskamrat till Magnus (och god vän till familjen) befinner sig just nu i Sydafrika. Han är där för jobbets räkning. Han skrev följande på sin Facebookstatus.

“totally exhausted after 3 days of speaking english, and in a foreign culture and with strict dresscode and behavior.”

Fritt översatt, han är helt slut efter att ha pratat engelska i tre dagar i en främmande kultur med strikt klädkod och uppförandekod.

Jag kan inte låta bli att applicera hans ord på mina barns kommande vardag. Om två veckor börjar skolan. Där har de strikt klädkod och uppförandekod. Det är en främmande kultur och det rådande språket är engelska (ett språk som mina barn inte ens behärskar).

Det är absolut inte synd om mina barn men min poäng är att de kommer att få det tufft och att det är viktigt att vi här hemma är beredda på att få hem “trasor” från skolan. Jag menar om en vuxen man i sina bäst (!!??) år känner sig så urlakad efter tre dagar kan man bara ana hur grabbarna kommer att känna sig.

Tack för påminnelsen Jörgen!!

Med tanke på rubriksättningen måste jag givetvis nämna några ord om Sydafrika också. Att bo i Sydafrika har aldrig varit ett alternativ för oss p.g.a. den höga kriminaliteten. Att åka dit på semester är dock en dröm vi har men vi har tänkt vänta tills barnen blir lite större. När jag nu fick se Jörgens bilder kände jag dock att jag vill åka dit nu!! Spontan jag, neeeejdå!!

Drömma får man iaf. Jag roade mig med att googla lite på resor till Sydafrika. Jag antar att jag har gjort något fel för de flygresor jag hittar kostar bara ca 3000 kronor mindre för hela familjen än om vi skulle flyga från Sverige. Flygtiden var dessutom bara två timmar kortare. Hmm skumt, jag trodde att vi var nästan halvvägs.

Jag har snott några bilder från Jörgen.
Fotograf: Jörgen Ekstedt

Nu ska jag drömma vidare och kolla vilka resmål vi har lite närmare ;-)!!

12 thoughts on “Sydafrika

  1. Rekommenderas av mina bägge systrar som var där i Juli. Så åk dit ni med! Man behöver ju inte vara där det är som mest kriminalitet.

  2. Efter att haft så mycket nöje av den dagliga rapporten från er nya vrå av världen vill jag bara hojta tacksåhimlamycke. Du är en flyhänt skribent Åsa och ännu viktigare en bra mamma. Visst kan det bli ett par tuffa veckor – men kompisarna har säkert brokiga bakgrunder och ungar brukar ju hitta sina kontaktvägar. Lycka till! – Här i Gammellandet är klimatet just nu behagligt och jag gjorde för en vecka sedan en utflykt som jag kan njuta av varje kväll innan jag somnar. Äntligen kom jag iväg till Dalhalla (Trollflöjten) och det var en helt magnifik arena (4000 pers) i det gamla kalkbruket. När ni sett Sydafrika, Egypten och Indien och återvänder till fosterjorden kan jag bara säga missa inte Dalhalla. Kram på er och “god fortsättning” önskar Maj (if you remember me)

  3. Om det känns för jobbigt kan jag rekommendera filmen District 9, fick iaf mig ganska osugen på sydafrika och dessutom riktigt sevärd. Räcker inte det så kolla in gruppen Die Antwoord! 😉

  4. Hehe, District 9 ska man nog inte ta som en film för att få en bild av Sydafrika. Det är som sagt lugnt på en del ställen, känns som vilken semesterstad som helst. Dessutom väldigt trevliga att ha att göra med. Visst, det finns en hel del ställen man ej bör besöka också. Sydafrika slåss fortfarande lite med sitt förflutna, det var trots alt bara en 14-15 år sedan som det var helt annorlunda där.

    Till pojkarna får jag bara önska lycka till!! Efter 5 dagar på plats så flöt ändå allt på rätt bra ändå, så jag hoppas ni kommer in i flytet så fort som möjligt. De har ju också ett nytt språk att lära sig, så du får stötta dom mycket! Men lycka till nu med skolstarter …

    Själv sitter jag i trygga sverige nu och förbereder mig för att åka till en “normal” arbetsdag med “normala” möten … 🙂

  5. Det är klart att jag minns dig Maj (I.R.). Vad roligt att du läser bloggen. Tack för den trevliga kommentaren :-)!! (Jag gör mitt bästa.) Du har helt rätt i att barnens skolkompisar har brokiga bakgrunder. På skolan gör de vad de kan för att underlätta för de nyanlända. Bland annat splittrar de alla klasser inför varje nytt läsår så att det är lite nytt för alla. Ja vi får väl se vilka av alla våra önskeresmål som blir av. Det första året blir det inte så mycket resande. Istället får vi en massa resenärer hit. Trevligt!! Jag ska ha Dalhalla i åtanke när vi återvänder. Kram till dig från hela familjen!!

  6. Ha ha nej jag tror inte meningen var att jag skulle få en rättvis bild av Sydafrika utan snarare få en bild (sann eller ej) som gör att jag inte vill åka dit. Vi får väl se hur det blir. Förmodligen dröjer det några år, jag har ju så många ställen som jag vill åka till :-)!!

    Killarna tackar så mycket för att du önskar dem lycka till. Jo, jag räknar med att få stötta en del. Vi har dragit i gång lite korta lektioner här hemma igen. Jag är otroligt överraskad av hur mycket engelska Viktor kan. Han har verkligen sugit åt sig den här våren.

    Hmm “normal” arbetsdag med “normala” möten, jag som trodde att du jobbade på ****??? He he he :-)!!

  7. Nej men då blir jag ju meeer sugen på att åka och vi kan inte åka någonstans för vi får snart besökare var och varannan vecka och då vill vi ju vara hemma!!!

  8. Tyckte de i Sydafrika sa att de ville att killarna skulle komma tillbaka om en månad eller så och visa utrustningen och tekniken för högre chefer. Kanske ska se till att ha tomt i almanackan då… 😉

  9. Nej låt honom arbeta så åker ni dit på semester istället någon gång. Det verkar mycket trevligare :-)!!

  10. Haha! Du är sååå rolig min vän! 🙂 🙂 🙂
    Kanske ska göra som jag gjorde när han gick på kurs i Orlando: Han jobbar (tjänar pengarna) och jag tar cab’en och åker till någon stor Mall! “Supersmile!”

    Vill du åka med dit ner?!! Ni får väl fixa en “Maid” som tar hand om barnen, så kan du ta lite “semester” från dina jobbiga vardagar!!! Man kan inte mer än tycka att du behöver lite vila efter allt jobbigt som vi har läst om hittills! Stackare… ;P

Leave a Reply

Your email address will not be published.